Ιούλιος Καλαποδάς

Κάθε καλοκαίρι, από μικρό παιδί μέχρι και το λύκειο, έκανε διακοπές στα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας. Ακολουθώντας τον πατέρα του, ο οποίος διαφέντευε σε κουζίνες μεγάλων εποχιακών ξενοδοχείων, έμαθε από πρώτο χέρι τα νόστιμα μυστικά της κατσαρόλας και γνώρισε όλα τα καλούδια της ελληνικής γης. Όπως ήταν φυσικό, η μοίρα του Ιούλιου Καλαποδά είχε δεθεί για πάντα με τη μαγειρική. Το χειμώνα του 1990 άρχισε να φοιτά για δύο χρόνια στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων στη Θεσσαλονίκη, ενώ το καλοκαίρι της ίδια χρόνιας δούλεψε για πρώτη φορά σε επαγγελματική κουζίνα. Αν και το πόστο δεν ήταν ακριβώς αυτό που ήθελε, καθώς προσλήφθηκε ως βοηθός λαντζιέρη, ξέκλεβε αρκετές ώρες να παρατηρεί τους μάγειρες.

Η πατρική συμβουλή να περάσει από όλα τα ποστά της κουζίνας για να καταλάβει πως λειτουργεί η αλυσίδα της παραγωγής ενός πιάτου αποδείχθηκε σοφή. Ύστερα από δυο χρόνια πρακτικής στο «Athos Palace» και στο « Grecotel Pella Beach Resort» ήταν πλέον έτοιμος να μπει στην κρύα κουζίνα. Ξεκίνησε ως βοηθός, εξελίχθηκε υπεύθυνος, πέρασε στη ζεστή κουζίνα, έπειτα έκανε μια γερή βουτιά στο τμήμα του ζαχαροπλαστείου, κι έφτασε πλέον ως Sous Chef να ελέγχει όλη την κουζίνα. Τα καλοκαίρια εργαζόταν ως εποχιακός σε ξενοδοχεία της Μακεδονίας, τους χειμώνες συνέχιζε να συμπληρώνει τις γνώσεις του δουλεύοντας σε σε μεγάλους χώρους κοινωνικών εκδηλώσεων και σε ξενοδοχεία πόλης. Από το 2001 ως το 2007 βρισκόταν στον όμιλο της Grecotel, όπου το καλοκαίρι του 2005 έγινε σεφ για πρώτη φορά στο ξενοδοχείο «Grecotel Pella Beach Resort».

Δυο χρόνια αργότερα, έχοντας ήδη παντρευτεί τη γυναίκα του στην Κω, έκανε το μεγάλο βήμα και μετακόμισε μόνιμα στο νησί του Ιπποκράτη, αναλαμβάνοντας το «Η20», το all day bar-restaurant του ξενοδοχείου «Kos Aktis Art Hotel». Έκτοτε, με αληθινό μεράκι κι αστείρευτο πάθος, δημιουργεί πρωτότυπους καταλόγους που σέβονται την τοπική κουζίνα κι ακολουθούν συνάμα τις διεθνείς γαστρονομικές τάσεις, έχοντας πάντα ως πρώτη προτεραιότητα την ποιότητα και τη φρεσκάδα των υλικών. Εκτός από το να φιλεύει με λιχουδιές τους επισκέπτες του ξενοδοχείου, συνεχίζει να ασχολείται ενεργά και με την εκπαίδευση. Αξιοποιώντας την πολύτιμη εμπειρία του στην κατάρτιση προγραμμάτων, αλλά και στη διδασκαλία, καθώς ήταν εκπαιδευτής στα σχολές Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής της Καλύμνου και της Κω, συμμετέχει στη διοργάνωση γαστρονομικών σεμιναρίων και διδάσκει κατά καιρούς σε διάφορες δημόσιες ή ιδιωτικές σχολές μαγειρικής.

Το 2019, σε μια προσπάθεια ομογενοποίησης των γαστρονομικών μονάδων του ομίλου Divine Hotels, ανέλαβε τα ηνία σε όλα τα εστιατόρια της Κω και της Πάτμου. Το μενού του εστιατορίου Apocalypsis αποτελεί ένα μίγμα ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας, αξιοποιώντας με επιτυχία την εποχικότητα της πρώτης ύλης.