Φεστιβάλ Γεύσης & Παράδοσης Αιγαίου

Όπως μαρτυράει ο τίτλος του θεσμού, πρόκειται για μια μεγάλη γιορτή γεμάτη γεύση και παράδοση. Όλα ξεκίνησαν το 2007, σε μια προσπάθεια ανάδειξης της γαστρονομικής κουλτούρας στην ευρύτερη περιοχή, με τους τοπικούς παραγωγούς να παρουσιάζουν τα προϊόντα τους και τις νοικοκυρές να ετοιμάζουν με μεράκι σπιτικό φαγητό.

Το ξεκίνημα είχε ορισμένα νησιά ως συμμετέχοντες, που πλέον φθάνουν τα δεκάδες. Σήμερα, έχει καθιερωθεί ως το βασικότερο πολιτιστικό φεστιβάλ στο ιερό νησί της Αποκάλυψης και πραγματοποιείται το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου. Τελεί υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μονής και διοργανώνεται από την εφημερίδα «Πατμιακά Χρονικά» (www.patmostimes.gr) σε συνεργασία με τον Δήμο Πάτμου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Το εστιατόριο «Αpocalypsis», από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του, αποτελεί μόνιμος κι ένθερμος υποστηρικτής του φεστιβάλ.

Γενικότερα, το φεστιβάλ όχι μόνο προβάλλει τη Δωδεκανησιακή κουζίνα αλλά και τη γνήσια ελληνική φιλοξενία. Αποτελεί συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε δεκάδες ακριτικά νησιά, δημιουργεί σχέσεις αλληλεγγύης, και παρέχει τη δυνατότητα στους μεν επισκέπτες να γνωρίσουν τη γαστρονομική κουλτούρα του νησιού, στους δε ντόπιους, μία ευκαιρία να θυμηθούν τις ρίζες, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις τους.